Bułki razowe na zakwasie i miodzie, zaskakująco szybkie i zaskakująco dobre. Mają tylko jedną wadę – zaskakująco szybko znikają…

 Na 8 większych lub 10 mniejszych bułeczek potrzebujesz:

  • 150 gram aktywnego zakwasu żytniego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 gram mąki pszennej razowej
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • czubata łyżeczka miodu
  • łyżeczka soli

ponadto:

  • coś to posypania – u nas czarny sezam i słonecznik

 

Mąkę przesiej. Zakwas wymiąchaj z wodą, miodem i drożdżami. Wszystkie składniki połącz i wyrób gładkie ciasto.
Przykryte szmatką odstaw na około godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie delikatnie wyrób na stolnicy i uformuj 8 lub 10 bułeczek i odstaw je do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut. Piekarnik rozgrzej do 230 stopni.
Bułeczki natnij wzdłuż ostrym nożem, posmaruj wodą i posyp pestkami/otrębami/mąką/makiem/niczym.
Przed włożeniem bułek wlej odrobinę wody na dno piekarnika. Piecz około kwadransa. Gdyby po 10 minutach były zbyt mocno przyrumienione, przykryj je folią aluminiową i dopiekaj kolejne 5 minut.
Wystudź na kratce.