Bez zagniatania.
Z zamkniętymi oczami.
Jedyną wadą jest to, że ciasto na chleb musisz przygotować na 12-18 godzin przed wypiekiem.
No dobra, jest jeszcze jedna – musisz mieć spory garnek żeliwny z pokrywką.

Autorem metody jego przygotowania jest Jim Lahey.

Potrzebujesz:

  • 900 gramów mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 600 gramów zimnej wody

Mąkę wymieszaj w dużej misce z solą, cukrem i drożdżami. Dodaj wodę. Popracuj łyżką przez pół minuty, do połączenia się składników, ale nie dłużej! Ciasto będzie mocno klejące. Przykryj je i zostaw w temperaturze pokojowej na 12 do 18 godzin.

Po tym czasie do zimnego piekarnika wstaw pusty garnek z pokrywką. Nastaw temperaturę 250 stopni.
Ciasto przełóż na mocno obsypany mąką blat. Złóż jak kopertę. Przełóż łączenie do dołu  na wysypaną mąką ściereczkę. Przykryj luźno i zostaw do wyrośnięcia na pół godziny.

Nagrzany garnek wysuń z piekarnika, zdejmij pokrywkę i przełóż do niego wyrośnięte ciasto łączeniem do góry.
Przykryć pokrywką i wsuń do piekarnika.
Piecz 30 minut w temperaturze 250 stopni C, następnie ściągnij pokrywkę i piecz jeszcze około kwadransa, do czasu gdy chleb postukany od spodu będzie wyda głuchy odgłos.

Wyłóż na kratkę. Postaraj się nie zjeść, zanim nie wystygnie.

malinowka.pl