Oink! Oink!
Świnki – drożdżówki zawładnęły sercami wszystkich – i wielbicieli wieprzowiny i zaprzyjaźnionych wegetarian. :)
Nie można się nie uśmiechnąć jedząc jedną. Albo dwie. Albo i nawet trzy… ;)

Żeby przygotować drożdżową Pigi potrzebujesz ciasto drożdżowe – możesz je zrobić z tego przepisu, albo jeśli masz bardzo mało czasu, bardzo dużo dzieci albo jesteś wyjątkowym leniem – z gotowego, kupnego ciasta drożdżowego.

Do sporządzenia świni potrzebujesz następujących elementów z cienko rozwałkowanego ciasta:
dwa koła wycięte szklanką
ryj wycięty kieliszkiem
uszy (wycięte z połowy kieliszkowego koła)
oczy (zrobione z dziurek z ryjka… ;))

Potrzebujesz też nadzienie – dżem, nutellę, albo – jeśli masz bardziej wytrawne ciasto – mięso, szpinak, warzywa, ser…

Na duże koło nałóż nadzienie, brzeg posmaruj mlekiem, nakryj drugim kołem i sklej. Ryjek posmaruj mlekiem i naklej na wierzch. Doczep oczy i uszy. Całość posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na około 10 minut.