Wbrew temu, co mówią drożdżowe jest łatwe! To bardzo intuicyjne ciasto. Jego gęstość reguluje się ilością dodanego mleka. Nie potrafimy podać Tobie ilości mleka w mililitrach – każda mąka chłonie je inaczej. Zaufaj sobie, uwierz, że się uda i do dzieła!

  • pół kilograma mąki
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru (jeśli ciasto ma być wytrawne, daj tylko 2 łyżki)
  • 15 dag roztopionego masła
  • około pół litra ciepłego mleka
  • szczypta soli

TEORIA:
Mąkę przesiej, zrób w niej wgłębienie. Wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru o odrobinę ciepłego mleka. Wymieszaj.
Dodaj jajka, resztę cukru i sól i mleko do uzyskania właściwej konsystencji – ciasto ma odstawać od ręki (jeśli będziesz piec ciasto, konsystencja może być nieco bardziej luźna, jeśli zamierzasz ciasto wyrabiać i formować – ciasto powinno być zwarte).
Wymieszaj.
Dodaj masło.
Wymieszaj.
Wymieszaj.
Wymieszaj.
I jeszcze raz wymieszaj. Możesz przy tym podśpiewywać – podobno drożdżowe lubi. :)
Zostaw do wyrośnięcia.

PRAKTYKA:

Wsyp mąkę do maszyny do pieczenia chleba. Do jednego narożnika wsyp drożdże, cukier i wlej trochę mleka. W inny narożnik wbij jajka, dodaj resztę składników. Włącz program „wyrabianie ciasta”. Zrób sobie kawę. Aaa, możesz drożdżowemu zaśpiewać – przecież podobno to lubi… :)

Przełóż do formy wysmarowanej masłem. Dodaj owoce na które masz ochotę – jeśli masz ochotę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.