Ugotuj  baaaaardzo aromatyczny bulion, przelej do woreczków na kostki do lodu lub pojemniczków i zamroź.
Genialnie proste, prawda?

Na bulion/rosół każdy ma swój własny przepis. Poniższa propozycja doboru składników jest przykładowa i jeśli masz własne preferencje, bo prostu ugotuj mocno przyprawiony, słony wywar, zredukuj go… i już :)

Składniki:

  • seler
  • 10 marchewek
  • 4 korzenie pietruszki
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 20 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • lubczyk świeży/suszony
  • kurkuma
  • woda
  • sól
  • masło/oliwa z oliwek

Opcjonalnie:

  • 4 ząbki czosnku w łupinie
  • opalona cebula
  • ćwiartka białej kapusty
  • płatki chili
  • imbir (centymetrowy kawałek)

Do wywaru warto jest też dodać smak umami, którego naturalnym nośnikiem jest sos sojowy.


Do bardzo dużego garnka wrzuć warzywa i natkę, zalej zimną wodą, powoli doprowadź prawie-do-wrzenia, zmniejsz płomień. Dodaj przypraw do smaku (oprócz soli i sosu sojowego) i gotuj na małym ogniu około 3 godzin. Bulion ma lekko mrugać.

Pod koniec gotowania dodaj sól (sporo, wywar ma być mocno słony – później, do gotowania zupy czy sosu nie będziesz już dodawać soli albo dasz jej tylko odrobinę) i sos sojowy, zredukuj. Warzywa odcedź. Do wywaru dodaj masło lub oliwę z oliwek (trochę, chodzi o to, by bulion miał „oczka”).


Z wygotowanych warzyw możesz przygotować bazę do zagęszczania zup warzywnych – zmiksuj je na gęstą papkę, poporcjuj i zamroź. Dodawaj do zupy zamiast mąki.