Doskonalsza domowa wersja magiczno-chemicznych przypraw takich jak:
jarzynka, warzywko, vegeta, kucharek i innych granulatów.

Potrzebujesz:

  • 300 gram suszonych warzyw, bez nieproszonych dodatków, chemii, konserwantów
  • 7 łyżek soli (lubimy i używamy soli morskiej z Camargue, ale na dobrą sprawę możesz użyć dowolnej soli – byle nie drogowej! ;))
  • 3 łyżki kurkumy (nadaje złocisty kolor, a zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze)
  • 3 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 4-5 łyżek suszonego lubczyku

Możesz też dodać:

  • słodkiej papryki suszonej
  • chili
  • czosnku suszonego

  Wszystko wrzuć do blendera i zmiel. Nasze warzywa zostały zmielone dość drobno – najczęściej używamy ich do gotowania zupy pomidorowej, w której pływające farfocle z warzyw nie są pożądane. Jeśli jednak nie przeszkadzają Tobie większe kawałki, nie musisz rozdrabniać warzyw aż tak bardzo.

Zamknij szczelnie i trzymaj w ciemnicy.

Oczywiście możesz też ususzyć warzywa samodzielnie, w piekarniku (w temperaturze około 50 stopni, przy uchylonych drzwiczkach), albo w dehydratorze – popularnej suszarce do warzyw.
Jeśli jednak jesteś człowiekiem leniwym albo zapracowanym (albo i leniwym i zapracowanym ;)) to powyższy przepis z już gotowych warzyw jest równie dobry i zdrowy. Ważne jednak, aby w składzie kupnego suszu warzywnego znajdowały się li tylko warzywa, żadnych ulepszaczy, glutaminianów i witaminek E!