Pyszne. Na śniadanie, obiad, kolację, imprezę.
Jedna porcja to za mało. Zrób od razu dwie. :)
Najlepiej też przygotuj dwie patelnie – smażenie wtedy pójdzie szybko i sprawnie.

  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 500 gramów mąki pszennej
  • szczypta soli
  • jajko
  • olej do smażenia

Drożdże wymieszaj z mlekiem i cukrem, zostaw na 10 minut.
Dodaj jajko i wymieszaj.
Dodaj mąkę i sól.
Wymieszaj. Możesz łyżką, mikserem, mężem/chłopakiem, jak wolisz.

Odstaw na pół godziny do podwojenia objętości.

Przygotuj miseczkę z gorącą wodą do maczania łyżki, żeby ciasto się do niej nie kleiło.
Ciasto nabieraj łyżką – niewielkie porcje. Racuszki mają być małe, żeby smażenie szło szybko i sprawnie.

Podaj posypane cukrem pudrem. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA