Śliwki w czekoladzie, takie sklepowe, są zazwyczaj małojadalne, przynajmniej dla nas. Ale sama idea śliwki z dodatkami wydaje się być już całkiem słuszna i miła… :) A już śliwka z migdałem owiniętym pysznym marcepanem, oblana doskonałą gorzką czekoladą smakuje po prostu wyśmienicie i wyglądają jak pralinki.

Są łatwe do zrobienia. Poniżej podajemy orientacyjną ilość składników na 30 śliweczek:

  • 30 suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 30 całych migdałów, zblanszowanych
  • około 20 dag masy marcepanowej*
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady

*Jeśli nie możesz znaleźć w sklepie gotowej masy marcepanowej, możesz przygotować ją własnoręcznie (przepis niebawem), lub… obrać świąteczne batony marcepanowe z czekolady (najwygodniej obieraczką do warzyw… :)).

Włącz dobry film, usiądź wygodnie. Zawiń każdy migdał w masę marcepanową, wpychaj do środka śliwek.
Czekoladę połam na kawałki i w przerwie na reklamę rozpuść w kąpieli wodnej.
Śliwki wytaplaj w czekoladzie i zostaw do zastygnięcia.

I nie zjedz wszystkich od razu! ;)