Takie cudo zrobiła niedawno Pożeraczka na naszym wspólnym gotowaniu (Baby gotują).
Do pieczonych bananów niby. Ale jedzony łyżeczką wprost z garnka jest równie okropnie wspaniały!
Sos karmelowy albo sos toffi jest prosty jak jak jak… No prosty jest, po prostu. A jeśli na pierwszym etapie nie zbrązowisz za mocno cukru będzie wyglądał i smakował jak rozpuszczona biała czekolada. :)
Wymaga tylko odrobiny cierpliwości i 3 składników.

  • 9 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 300 ml śmietany kremówki

Cukier wymieszaj w garnuszku (lub na patelni) z wodą i postaw na wolnym ogniu. Nie mieszając, a tylko potrząsając
poczekaj aż zrobi się karmel, a bąbelki będą złotobrązowe. Wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje.

sos_karmelowy