Ciasto (były dwie formy, okrągła średnia i podłużna):

  • 4 żółtka
  • 150 gramów zimnego masła
  • mąki kukurydzianej tyle ile zabierze (około 250 gramów)
  • szczypta soli

Składniki wrzuć do miksera/blendera, wymiąchaj. Jeśli masz czas możesz ciasto wrzucić do lodówki na 15 minut. Jeśli nie masz – foremki natrzyj masłem i od razu wyłóż ciastem.
Możesz ciasto ponakłuwać widelcem.
Wyłożone ciastem foremki wrzuć do zamrażarki na przynajmniej 15 minut. I bierz się za nadzienie, masz mało czasu :P

Farsz:

  • cebule
  • podgrzybki lub inne grzyby
  • masło
  • sól, pieprz, cukier

oraz

  • dobry ser żółty
  • duży kubek śmietany 18%
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Cebulę pokój w pióra i smaż na maśle. Posól odrobinę i smaż dalej. Posłodź (tak, tak – cukrem!) i smaż aż zacznie robić się złota.

Grzyby oczyść, pokrój na półplasterki, usmaż na maśle.

Do blendera wrzuć ser, rozdrobnij, dodaj jajka, śmietanę, sól i pieprz.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni, wrzuć samo ciasto na 8-10 minut. Na podpieczone spody wyłóż grzyby i cebulę, zalej sosem serowo-jajecznym.
Piecz w 180 stopniach, aż sos się ładnie zapiecze (od 20 do 30 minut).
Zagoń gości do stołu i podawaj.
Smacznego!