Bresaola w sałatce – przepis i właściwości
Bresaola to mięso, które pochodzi z północnych Włoch i jest pysznym i zdrowym składnikiem sałatek. Jest to odpowiednia propozycja dla osób dbających o swoje zdrowie, a jednocześnie ceniących sobie smakowite dania. Jakie właściwości ma bresaola?
Pierwszym i najważniejszym aspektem jest to, że bresaola jest bardzo bogata w białko. To mięso zalicza się do jednych z najlepszych źródeł białka pochodzenia zwierzęcego. Bresaola jest również dobrym źródłem żelaza i witaminy B12, które uzupełniają dietę.
Przepis na sałatkę z bresaolą
Sałatka z bresaolą i roszponką to pyszna propozycja dla wielbicieli dań z mięsem. To danie nie tylko smakuje wybornie, ale też dostarcza składników odżywczych oraz jest lekkie i przyjemne dla organizmu, co czyni je idealnym wyborem na lunch.
Składniki:
– 80 g roszponki
– 50 g bresaoli
– ½ awokado
– ½ pomidora
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Roszponkę umyć i osuszyć. Bresaolę pokroić w cienkie paski. Awokado obrać i pokroić w kostkę, pomidora pokroić w kostkę.
2. Wymieszać składniki sałatki w misce, posypać solą i pieprzem.
3. W oddzielnej misce wymieszać sok z cytryny i oliwę, polać sałatkę.
Bresaola – sposób włączenia do diety
Bresaola to produkt, który przy większej popularności zaczyna pojawiać się w różnego rodzaju propozycjach kulinarnych. Jak włączyć bresaolę do diety?
Po pierwsze, bresaolę warto włączać do sałatek. W połączeniu z warzywami stanowi urozmaicenie i dodaje smaku, a jednocześnie przysparza potrzebnych składników odżywczych. Po drugie, można użyć bresaolę jako elementu przekąskowego. Przygotować na przykład roladki z bresaolą i serem, które będą doskonałym dodatkiem do wieczornego wina. Na koniec, bresaolę można włączyć do dań głównych – stanowi idealną bazę dla rozmaitych potraw, od pasty, po ravioli aż po daniagłówne z ryżem czy kaszą.